Palla skolan...

En sak har slagit nyligen, eller egentligen har det väl legat och gnagt i mig ganska länge nu, men av olika anledningar har jag börjat tänka på det mer nu på sistånde. Jag är ganska skeptisk till den skola vi har Sverige i nuläget, jag tycker inte den har riktigt rätt syn på sig själv. Det är så fruktansvärt mål och betygsfokuserat och det gör mig galen, och att vi har Janne Björklund som högsta höns hjälper ju inte direkt till, även om man inte kan skylla allt på honom.

Men i nuläget handlar det så sjukt mycket om prestationer, betyg och omdömen... allt är styrt och kontrollerat, Allt är till för att leda oss till våran rätta fålla, så "idioterna"  hamnar i sitt led och "genierna" i sitt. Vad handlar skolan om egentligen, jo lärande och om utveckling. Skolan ska lära oss elever saker vi har nytta av, vi ska lära oss kritiskt tänkande, allmän bildning, glädjen i konst, musik och historia men lika mycket det underbara i biologi och logiska i matte. Den ska lära oss ta hand om oss själva och ge oss styrkan att göra det vi vill, lära oss att fungera i samhället. Den ska göra oss till bättre människor, till bättre medmänniskor. Hjälper det då att man vet att Gustav VI Adolf dog i på ett dimmigt fält utanför Lützen 1632? Gör det oss till bättre människor, tillför det oss något väsentligt? Nej det tror jag inte, men jag försöker inte hoppa på historiekunskaper, de anser jag vara alldeles utmärkta att ha (dessutom är jag själv mycket intresserad av det), men vem fan har sagt att vi ska veta just när någon kung dött eller liknande? Vem ska bestämma vad vi ska kunna, varför ska vi alla kunna samma sak? Det viktiga är väl att vi lär oss lära oss själva och tänka fritt, inte intryckandet av kunskap i oss, speciellt när hälften av allt vi lär oss är fruktansvärt onödigt.

Jag gillar skolan, jag gillar att lära mig saker, jag gillar mina lärare. Men de har så sjukt mycket annat att göra bortsett från att vara lärare att de nog lätt tappar bort vad de egentligen håller på med. de måste följa studieplaner, uppfylla mål, följa kriterier, skriva omdömen och betyg stup i kvarten. De har inte tid, ork eller resurser att göra allt detta och ändå gå in till 100% för sina lektioner. 

Ett MVG gör ingen till en bättre människa än en som har ett VG, eller en som har G, eller IG. Det säger inte ens speciellt mycket om deras intelligens. Det säger bara att de uppnått vissa kriterier, och grattis nu har puttats ett steg längre i riktningen mot kön för de "lyckade". Okej, jag har många MVG, och det är jag självklart stolt över, men det är bara att inse att jag är en person som fungerar i skolsystemet, har lätt för att anpassa mig, har mycket stöd och självförtroende sen innan, klart jag har en stor fördel, MVG:n föder MVG:n så att säga. På samma sätt föder dessvärre ett IG allt för ofta fler IG:n, det blr en negativt spiral, man känner att man inte kan. Men är det så fruktansvärt viktigt att man kan förklara bergartscyklen? Hell yeah säger dagens skolpolitik, kunskap är makt, och vi måste gradera den och folk hela tiden så vi kan skicka alla tilll sina rätta hytter här på livets stora kryssningsfartyg.

Och nu vill nått rikspucko att vi ska ha betyg och omdömen tidigare i skolan...
Det låter skitbra, vi knäcker de som inte har det lika lätt ännu tidigare och ser hur de får kämpa och svettas och kännas otillräckliga ännu längre. Yippe ka yay, låter prima, hoppa på de som ligger ner, riktigt snällt.

Skit i betygen, låt oss få lära oss istället, låt oss få utvecklas och ha roligt, låt oss uppleva istället för att få det upptryckt i arslet på oss. Låt lärarna göra sitt jobb, låt oss göra vårt.


Kommentarer
Postat av: Sara

Ojojoj vad vi tycker olika kära du. :)

2008-11-16 @ 22:17:32
URL: http://avand.blogg.se/
Postat av: Tove

Har du tänkt på att du kanske är en av de få människorna som faktiskt lär sig av egen vilja? Skulle vi ta bort betygen och bara låta folk gå i skolan skulle kunskapsnivån sjunga något extremt för att ett fåtal människor verkligen skulle anstränga sig. För de allra flesta människor fungerar betygen som något som faktiskt triggar igång dem, får dem att anstränga sig lite och därför också lära sig. Jag håller helt med dig om att vissa saker är helt onödiga att lära sig och att lära oss att tänka fritt och analysera situationer är det allra viktigaste men att klara av det kräver en viss faktabas som vi är beroende av.



Dessutom står det ingenstans i skolverkets mål om exakt vad man måste kunna utan mer att man ska ha förståelse för vissa områden så alla behöver faktiskt inte lära sig samma saker. Detta är ett utmärkt exempel på vad friskolor kan göra för oss, en möjlighet att faktiskt välja lite själv vad man vill göra och lära sig att söka information och svar på frågor själv vilket jag anser vara det viktigaste. Veta hur man får svar, inte sitta med alla svaren.



Att säga att betyg i tidigare åldrar skulle förstöra oss är inte riktigt rätt. Det är inte direkt så att våra föräldrar och generationen innan oss knäcktes av betyg i låga åldrar. Jag tror snarare att det kan göra gott för oss. Att istället för att få panik när betygen kommer i åttan vara vana vid det och inse vart ens kunskapsnivå ligger. Det kan få folk att inse att man inte kan ha MVG i allt utan vara glada för sina VGn. Dessutom så kommer man redan från början tycka att det är viktigt att lära sig och det skulle också göra att det blev lättare för folk med specialbehov att få hjälp för att de skulle bli sedda tidigt istället för att det syns när man går i åttan att man har skitsvårt i matte men något som har trängts undan för att det är så förbjudet att mäta folks kunskap. Det kan också hjälpa personer med stora möjligheter att utvecklas och bli något riktigt stort att synas redan i tidig ålder och ge dem en möjlighet att satsa lite, i exempelvis en elitskola. På så sätt kan vi i Sverige få lite framstående människor på diverse områden. Jag tror inte att nivågruppering i tidig ålder nödvändigtvis är något dåligt då alla kan få en möjlighet att göra det bästa utifrån sina förutsättningar.



Det här får vi ta en diskussion om senare hörru ;)

2008-11-16 @ 22:37:55
URL: http://livetenligttove.bilddagboken.se
Postat av: Alexander

Ojoj, vad intressant det blir nu:D



Klart som korvspad (hur klart nu det är) att jag tänkt på att jag är en mycket vetgirig person och att jag därför har en fördel, både i dagens skola och den typ av skola som jag skulle vilja se. Men jag säger ju att vi ska satsa på just det, inlärandet och lusten att lära, låta våra lärare koncentrera sig på att lära oss att tycka skolan är kul, lära oss uppskatta kunskap, lära oss inhämta kunskap, inte spendera en massa tid med att kryssa för rutor om hur pass bra olika männiksor är. Vi som människor är redan jävligt bra på att bedömma, kritisera och kategorisera varandra ändå, det behövs inte ytterligare en statlig instans som sysslar med det.



Men jag är mycket tveksam till att betygen verkligen är det som "håller uppe" vår kunskapsnivå i skolan. Det handlar om en väldigt tydlig yttre motivation, och det kan mycket väl motivera en del, men inre motivation räcker alltid längre och bättre. Tror du att Watson och Crick arbetade så hårt med att få fram DNA-modellen för att de visste att de skulle bli rika på kuppen? Jag vet inte ens om det blev det, men de drevs antagligen av en inre längtan/driv att ta reda på hur saker och ting funkade. Det samma gäller för Columbus (ingen är så pengakåt att man åker rakt ut i okänt vatten för att det kan finnas guld och rikedomar långt där borta) och Einstein, Newton, Marie Curie, Da Vinci, författare, skådespelare, you name it. Alla stora upptäcketer, alla magnifika insikter, alla underbara uppfinnigar, alla intressanta pjäser har uppkommit för att det funnits män och kvinnor bakom dem som drivits av mer än materialistiska begär och motiv. Till och med en största kapitalistjätten i världen, USA är byggt på ideal som frihet, liberalism, religionsfrihet osv (även om det kanske inte alltid gått så jävla bra med allt det där).



Så vill vi ha framstående personer i vårt land (även om jag inte är säker på om det det viktigaste att sträva efter), vare sig det är författare, vetenskapsmän, ekonomer eller gud vet vad så måste vi låta dem hitta sin drivkraft och deras potential. Lära dem att vilja veta, lära dem att våga testa.



Jag vet själv hur vi diskuterat hur man taktiskt försöker läsa av sina svenska- och engelskalärare för att försöka förstå hur de vill att man ska tala och skriva för att få bra betyg. Ja visst, det är bra att vi lär oss anpassa oss efter omgivningen, men visst fan är det som att lägga lock för vår kreativa låga? Så Pia Thurfjäll vill atman ska skriva beskrivande, men jag vill skriva sparsamt och avskalat, men då får jag inga bra betyg. Vad lär det oss... Inte att uttnyttja våra talanger eller vår potential i vart fall.



Jag vet att du läst den här trygghetsboken, och jag har lite svårt att uttala mig om den eftersom jag inte läst den och utifrån vad jag hört av dig verkar den ha en hel del vettiga idéer. Men jag tror inte den har svaret på allt. Så du säger att våra föräldrar inte knäcktes av betyg i låga åldrar, nej kanske inte, men gjorde det någon direkt nytta då? Hade de bättre kunskaper då, var de allt mer välutbildade då? Kunde de mer? Jag är inte så säker, ja de kunde säkert rabbla fler franska glosor, de kunde säkert en hel massa som inte vi kunde, men de visste också att "australnegrerna" var onda, dumma och kannibaler. Skolan var då ännu mer inriktad på faktakunskaper, och på att kunna rabbla upp saker i sömnen. Så både skolan och systemet såg annorlunda ut vilket gör det lite svårt att jämföra.



Och det käre Björkis nu vill imföra igen är gamla hederliga realskolefasoner, med ordningsbetyg och pli på ungarna. Det är som taget ur "Ondskan" som är ett nog så hemskt porträtt av den svenska skolan även utan alla övergrepp, nollningar, trakasserier osv.



Men jag säger inte att skolan bara var sämre förr, men jag är inte så säker på att de lärde sig mer, lärde sig bättre, mådde bättre osv, det var nog många elever som hade stora problem med betyg och skolarbete även då.



Som sagt så var allt inte sämre förr, en sak som är tydlig är den frihet som lärarna hade förr, på ont och gott, de kunde utforma sina lektioner som de ville och de kunda använda egna metoder och jobba fritt. idag är allting så fruktansvärt centralstyrt, med riktlinjer, mål, kriterier, lärare får göra så, men inte så, och gör de minsta fel riskerar de att bli stämda. Det finns alldeles för lite rum aför lärarna att göra sitt jobb, de är allt för upptagna med att kolla så atrt de gör ett bra jobb, och med att kolla så vi "gör ett bra "jobb" och rapportera till kommunen vilket bra "jobb" de gör...



Tidiga betyg då? Okej så vi blir förberreda för avd som komma skall. Är en nioåring verkligen mogen för att höra att "nej men tyvärr så har ju du inte kunskaperna som krävs för att få ett g i matte just nu, men det är bara att kämpa på"? Är det inte rätt troligt att barnet känner "jaha, jag kan inte matte, kommer aldrig bli bra" och sen få det inmalt i sig varje år med nya "ig:n"...



Det är att spotta på dem som är svaga, på de som behöver lite merv tid, de som inte hittat sitt, driv, sin passion, sin eld.



"Det kan få folk att inse att man inte kan ha MVG i allt utan vara glada för sina VGn". På vilket sätt får betyg i tidig åler oss att inse att man kan va nöjd med ett vg... you lost me there.

Och visst, det är okej med ett vg, det är jättebra till och med... men det räcker inte långt om man har vissa ambitioner, läkare, psykolog... Då är det MVG som gäller.



Okej nu börjar jag bli lite trött i ögonen, men jag tänkte bara säga en sak om betyg och folk med särskillda behov. Med engagerade lärare borde det inte vara speciellt svårt att upptäcka personer som har vissa svårigheter och jag har mycket svårt att se varför just betyg skulle göra det så mycket enklare att upptäcka dem. Betygen sätter ju dessutom så sjukt stora käppar i hjulen för människor med särskillda behov. Ta till exempel elever med Adhd, eller koncentrationssvårigheter, de kan kämpa hur mycket som helst men lär skatta sig lyckliga om de skrapar ihop G:n till sitt betyg, de kommer ju för alltid vara betygssystemets losers eftersom det så tydligt inte är anpassat efter dem. Och utan bra betyg, inga bar möjligheteer till vidareutbildning, inga chanser till vettiga och meningsfulla jobb, fler arbetslösa och utstötta, fler olyskliga männiksor och en större börda på samhället.



Finns säkert långt mycket mer att diskutera och ta upp, men det får bli en annan dag. Tills dess hoppas jag på en mer human skola, som sätter lärare och elever främst.









2008-11-18 @ 00:21:00
URL: http://kaosegrannemedgud.blogg.se/
Postat av: Alexander

Aight, någon blev råägd med andra ord:D

2008-11-25 @ 21:11:56
URL: http://kaosegrannemedgud.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0